Samen bakken leuk maken voor elk gezin

Samen met je kind, kleinkind, neefje of nichtje bakken is ontzettend leuk. Voor kinderen is bakken een groot avontuur. Het plezier dat kinderen in de keuken hebben is hartverwarmend om te zien. Niets is ontroerender dan een stralend kind dat trots is op zijn taart. Maar hoe maak je het bakken voor kinderen nog leuker? Laat kinderen nog meer plezier beleven in de keuken met deze nuttige tips (boterenbloem.com). 

Tip 1 Laat kinderen zoveel mogelijk zelf doen

Maak je niet druk over een vieze keuken, maar laat kinderen zoveel mogelijk zelfstandig doen. Bakken is voor kinderen leuk doordat het leerzaam voor ze is. Spelenderwijs leren kinderen lezen, rekenen en plannen. Vaardigheden die goed van pas komen op school en bij het maken van huiswerk. Het volgen van een recept is voor kinderen een oefening in begrijpend lezen. Rekenen leren ze door het afwegen van ingrediënten. Door nauwgezet de bereidingswijze uit te voeren, leren kinderen plannen. Let op: assisteer wel bij een hete oven, een scherp mes of bij het bedienen van de mixer. 

Tip 2 Laat kinderen kiezen

Kinderen vinden het leuk om zelfstandig keuzes te maken. Laat ze daarom zelf kiezen welk recept ze maken. Je kunt kinderen het beste een recept laten kiezen uit een kinderkookboek. Met een boek op hun taalniveau leren ze nieuwe woordjes. Ook leerzaam, in educatieve kinderkookboeken wordt de herkomst van ingrediënten uitgelegd of maken ze kennis met de keuken uit een ander land. Heb je kinderen die niet van lezen houden? Door regelmatig te bakken krijg je kinderen toch aan het lezen.

Tip 3 Laat kinderen het boodschappenlijstje maken

Zodra je kind een recept heeft uitgekozen, kun je het vragen om zelf een boodschappenlijstje te schrijven. Hiermee doe je een beroep op het organisatorische vermogen van je kind. Het zal in de eerst in de keukenkastjes kijken welke ingrediënten in huis zijn. Als jullie daarna boodschappen gaan doen, laat je kind dan zelf de ingrediënten zoeken in de supermarkt. Help je kind niet wanneer het iets niet kan vinden. Een vraag stellen aan de vakkenvuller is een beetje eng, maar wel goed voor het zelfvertrouwen. Laat je kind aan de kassa afrekenen, op die manier leert het tellen.

Tip 4 Maak bakken voor kinderen niet te moeilijkJe moet wel realistische doelen stellen voor je kind. Laat kinderen niet een recept kiezen dat te ingewikkeld is en help als iets te moeilijk is. Voor een kind is het niet leuk om te falen. Is bakken voor je kind net iets te moeilijk vanwege zijn of haar leeftijd? Je kunt tegenwoordig ook bakrecepten laten bezorgen. De ingrediënten zijn dan van te voren afgemeten en de recepten zijn op een begrijpelijk taalniveau. Lees hier nog meer tips om te bakken met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *