Succesvol koolhydraatarm eten

Een koolhydraatarm dieet bestaat voornamelijk uit koolhydraatarme recepten. Dit zijn recepten waarbij de hoeveelheid enkelvoudige (en dus slechte, onverantwoorde) koolhydraten zoveel mogelijk worden uitgesloten.
Veel mensen denken echter dat een koolhydraatarm dieet bestaat uit voeding waarin helemaal geen ruimte is voor koolhydraten. Dat is echter niet het geval. Daarom in dit artikel enkele handreikingen om succesvol deel te nemen aan een koolhydraatarm dieet, inclusief het bereiden van talloze recepten.

Koolhydraatarm ontbijt, lunch en diner

Om te beginnen is koolhydraatarm er altijd. Tijdens je ontbijt begin je er al mee en je zet dit door tijdens de lunch en het diner. Ook je tussendoortjes zijn zoveel mogelijk koolhydraatarm. Dat betekent dat je veel groenten, vlees en vis nuttigt, maar ook kunt aanvullen met groene smoothies, noten en bepaalde vruchten en fruit. De meeste fruitsoorten passen – ondanks berichten over het feit dat ze juist veel suikers zouden bevatten – prima in een koolhydraatarm leefpatroon.
Sla tijdens een koolhydraatarm dieet geen maaltijden over. Je hebt soms de neiging om een ontbijt over te slaan of karig te lunchen. Maar koolhydraat eten zal je niet dikker maken, maar wel veel energie geven. Die energie heb je hard nodig, zeker als het je doel is om af te vallen.

Zonder koolhydraten

Het is niet gezegd dat koolhydraatarme recepten hetzelfde zijn als recepten zonder koolhydraten. Het is namelijk niet zo dat je tijdens dit dieet helemaal geen koolhydraten meer mag. Integendeel zelfs! Om normaal te kunnen functioneren heb je koolhydraten nodig.
Koolhydraatloze recepten zijn dan ook moeilijk te vinden. Koolhydraten zitten in de meeste voedingsbronnen en zijn rijkelijk aanwezig in groenten en fruit. Het gaat dan echter wel om de verantwoorde koolhydraten, die ook wel complexe koolhydraten genoemd worden. Een dieet waarbij je dus helemaal geen koolhydraten mag eten, kun je gewoon laten voor wat het is.

Wennen

Het kan in het begin even wennen zijn. Je zal de smaak van suikers missen in veel gerechten, omdat er weinig tot geen suikers meer in je voeding zitten. Ook kan het even wennen zijn om te koken. Koolhydraatarm koken vereist toch een wat andere aanpak. Nu komt het niet heel precies, maar koken in kokosolie is een stuk beter voor je dan margarine. Het zijn dat soort kleine kneepjes die je je eigen kan maken als je eenmaal overgestapt bent op de koolhydraatarme keuken.

Gebruik een kookboek

Niets werkt prettiger dan een handleiding. Ook als je de koolhydraatarme keuken wil gaan betreden kan een handleiding het nodige verschil maken. Zo kan een handleiding je leren hoe je bepaalde gerechten het beste bereid, maar leert het je tevens meer over allerlei ingrediënten. Daarom is het een advies voor iedereen die van plan is met koolhydraatarm leven te beginnen: gebruik een kookboek. Een goed kookboek kan je gidsen door allerlei vragen heen die je hebt en helpen om een goede koolhydraatarme chef van je te maken.

Samenvatting

Een koolhydraatarm dieet wordt nogal eens verward met een levenswijze waarin je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Het moet duidelijk zijn dat een koolhydraatarm dieet tot doel heeft om je te laten afvallen door het laten afnemen van de hoeveelheid koolhydraten en niet door koolhydraten helemaal weg te denken. Een goed kookboek kan je helpen je eerste stappen in een koolhydraatarme carrière als chefkok te zetten. Zo ben jij in staat om de meest heerlijke gerechten voor ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes op tafel te zetten. Je zal niet alleen afvallen met deze koolhydraatarme gerechten, maar ook een stuk gezonder gaan leven en lekkerder in je vel komen te zitten. Alle redenen dus om vandaag nog te beginnen aan een koolhydraatarme levenswijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *